dilluns, 3 de desembre del 2007

Foc, fum i... PLENA! (Article de la setmana del 3 al 9 de desembre)


Les novedoses bombetes de baix consum que, des de divendres passat enlluernen una mica més els nostres carrers més centrics em van fer treure del pap un “Que carai, ja estem a Nadal?!”.
Nadal i tot el que implica. Ho sabem de sobres. Consum, regals, compres, nervis, molt de fred que ja tocava i pagues dobles per qui les tingui.
De tot el paquet d’extres que a un li venen a aquesta època de l’any n’hi ha una que la destaco. Una activitat que, com aquell anunci deia, torna per Nadal.
Si home, el Quinto dels Diables de Ripollet. Gran activitat nadalenca i vallesana on n’hi haguin. Destresa verbal del lloro, llegum seca per tapar els números i molt d’escandol per passar tardes i nits al costat d’amics i tradició. El Quinto, germà del bingo però adaptat a les classes populars, molt típic al Vallès i sobretot a la seva capital de comarca (no us perdessiu pas un quinto a Sabadell amb més de 150 persones cridant i rient) torna de la mà d’una entitat que ja fa si no vaig errat, uns quants anys que ho porta fent.
Els nostres banyuts no paren: Correfocs quan toca, mostres de bestiari, naixements de Trabucaires, presència arreu del territori... I una cosa en la que he parat atenció: segons a quins establiments de Ripollet, si un si fixa hi ha el pollastre, o el Poll Foll o una enganxina d’aquests Diables... com dient, per aquí em passat i hi deixem petja. Aquesta colla està present i ben viva!
No seria d’extranyar però, una entitat amb tants anys d’història i tradició a les seves esquenes i a les maçes.

Molts ànims i com dieu vosaltres: Visca el Foc, visca el vi, i visca la mare que us va parir!