dimarts, 16 de desembre del 2008

Sshhhhhh!... no despertem les conciències!


Endesa aturarà el funcionament de les tres xemeneis de Sant Adrià del Besós el proper 2010. Les tres xemeneies tant altes que vigilen el litoral barceloní des dels anys setanta, aturaran la seva producció. Són tants grans que, si no vaig errat, és una de les construccions industrials més altes de tota Europa. Tant, que des del mateix Turó de l’Home (al Montseny) en dies de bona visibilitat es veu perfectament la seva silueta.
Doncs bé, sense desviar-nos del tema, l’Ajuntament de Sant Adrià va veure que amb l’aturada de la producció a les tres xemeneies, es plantejava un nou marc i va decidir donar veu als veïns per tal que es pronunciessin sobre si, un cop aturades, es volien conservar o enderrocar. Vaja, es va fer un referèndum municipal. Si si! Aquella eina de desició que fa tanta por a alguns.
En aquest cas el 82% dels veïns van votar pel manteniment ja que van considerar que passats tants anys, havien passat a formar part de la ciutat i havien esdevingut un símbol per la ciutat.
Una altre; a l’Horta de Sant Joan (a la Terra Alta) aquest any van votar amb si el poble estava d’acord amb la creació d’un Parc Eòlic al seu terme municipal. Els veïns van votar-hi en contra. Estiguem d’acord o no, la màxima expressió s’hi va pronunciar i l’alcalde va haver d’acatar la desició.
Aquí, com sempre no n’aprenem (o no en volem apendre que també pot passar). Que no hi han qüestions cabdals que afecten al poble per poder decidir? A la llunyania veig un conflicte amb l’Ecoparc-2 i a la vora una necessitat com l’Hospital. Una planificació urbanística integral? I, un Soterrament de la C-58? Que s’hi podria fer un referèndum on s’hi pronunciés Ripollet?
Que passa doncs? És massa car? Són masses problemes? A la gent no li interessa? Les masses no acostumen a decidir bé (com deia un l’altre dia a El Periòdico)? El poble encara no té la majoria d’edat?... Doncs res, votem cada 4 anys i muts i a la gàbia.