dissabte, 22 de desembre del 2007

Les cases del poble (Article de la setmana del 24 al 30 de desembre)


Malauradament, el que ha passat aquesta setmana a Ripollet em va de meravella. M’explico: La setmana passada parlava sobre els paletes, aquells personatges tant peculiars i tant habituals als nostres carrers i voltants. Doncs avui passant pel carrer Calvari m’agradaria parlar sobre el que alguns paletes hi han fet.
Si heu passat pel tros de carrer Calvari entre el carrer de l’Estrella i el Carer Padró, allà, si allà on hi ha la ferreteria, doncs des de sempre hi ha havia hagut tres cases. Ara, hi ha un solar. Les han enderrocat en un tres i no res.
Crec que no m’hi he de ficar en cap dels motius dels propietaris. És una cosa privada i que no cal ni saber ni criticar pero permeteu-me escriure aqueste ratlles des de l’altre banda, la banda que veu que cada dia el poble s’assembla menys a un poble, que cada cop queden menys cases en un carrer tant històric com el del Calvari, que se l’estan menjant... que s’estan menjant la nostra història... Talment com si el nostre imaginari físic col·lectiu s’anés enderrocant mica en mica. Allò que teniem com el nostre poble es va transformant poc a poc en una altre poble, ciutat, urbe, area metropolitana...
D’aquell petit racó de poble hi recordo i no farà gaire un avi que s’hi posava a fora, palplantat allà la porta, fent gala de la típica tradició ripolletenca i mediterrànea de sortir al carrer, de fer fer-la petar amb els veïns, de fer-se el carrer seu, de la gent. Això s’està perdent com també s’estan perdent llurs cases.
També recordo l’estructura física de les cases. Cases petites però en consonància amb la història i la resta d’edificacions del carrer. Allò que s’en diu harmonia en el paisatge. De ben segur que allà hi faran un bloc “d’estil antic” tot respectant el Pla del Casc Antic.
- Quina pena -comentava una dona al passar!-