dimarts, 22 de gener de 2008

Devoció a un sant equivocat (article de la setmana del 21 al 27 de gener)

Aquest diumenge ja està marcat amb rotulador ben gran a tots els calendaris de les cases de Ripollet. Aquest diumenge toquen els “Burrus” com molta gent en diu coloquialment. Si! Sant Antoni Abat ja podria estar content de tot el que si monta en nom seu, més fins i tot que al nostre propi patró que el pobre, passa desapercebut entre tanta festa nadalenca.
I doncs: S’adelanta el partit del Ripo (el Ripollet de Futbol) de diumenge a dissabte per por a que les graderies quedin buides a causa de la desfilada de cavalls (I a sobre amb victoria local), els cavalls realitzen un dels recorreguts més grans que mai s’ha fet a Ripollet en una festa local; ni els reis, ni carnestoltes..., Una gentada surt al carrer a celebrar aquesta diada, el temps acompanya amb anticicló i bones temperatures, hi ha una gran afluència de participants amb els seu bestiar corresponent, la policia local fa una gran tasca pedagògica i informativa a l’hora de treure els cotxes dels carrers del circuit , la impressió de veure que grans són els carrers sense els automòbils i amb els cavalls passant per mig com grans eren els comentaris del locutor de la plaça vella: en va deixar anar alguna de molt bona i, que bé que coneixia a tots els participants.
He trobat a faltar però, més traginers que altres anys. Carros plens fins a besar, grans i llargs: Quina destresa per entomar les corves!
En definitiva, m’agrada molt perquè és una festa molt simple en arrel però molt viscuda, molt maca, molt nostrada. De totes les festes que se celebren al poble, aquesta és de les més antigues: Que si l’estandart està fet amb fil d’or i brodat amb seda, que si els banderer és hom reconegut del poble i persona amb gran estima al món de cavall, que si les famílies de tota la vida del poble surten a desfilar... És bo de preservar-ho en un poble que gairebé ja no ens en queda res d’això. Preservar costums, adaptar-les però sobretot, fer que no es perdin i això en bona part, és el que fa any rere any la Comissió Organitzadora de la Festa de Sant Antoni Abat.